top of page

Doula

Wat kan ik tijdens de geboorte voor jou betekenen? 

IMG_0736.jpeg

Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord 'doula' komt uit het oud - Grieks en betekent 'dienende vrouw'. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, fysieke en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje. Zij is onderdeel van het geboorteteam, waaronder ook de verloskundige, de partner en eventueel de kraamhulp vallen. Een doula is niet medisch eindverantwoordelijk en blijft continu bij je aanwezig, ongeacht de locatie of duur van de bevalling

Overweeg je een doula bij je bevalling? 
Of je bevalt van je eerste kindje, of juist gaat bevallen van een volgend kindje, een doula is voor elke bevalling een waardevolle aanvulling. Het kan zijn dat je een onprettige eerdere ervaring hebt, dat er zorgen of angsten zijn bij jou of je partner, of misschien vind je het gewoon een heel prettig idee dat een vertrouwd persoon jullie onafgebroken ondersteuning biedt. 

Als Doula begeleid ik jou en je eventuele partner in de voorbereiding op de bevalling, tijdens de geboorte zelf en eventueel in de kraamtijd. 

In mijn begeleidingen hecht ik veel waarde aan jouw wensen met betrekking tot de geboorte. Hoe ziet jouw ideale bevalling eruit? Welke keuzes kun je maken? Samen gaan we kijken hoe we daar vorm aan kunnen geven. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt! Het is jouw baby, jouw lijf, jouw bevalling. 

Ik ga je helpen zo prettig en ontspannen mogelijk te bevallen. Van begin tot eind sta ik je bij met ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, massage en andere mogelijke wensen. Ik kan je geruststellen als je bang bent, aanmoedigen wanneer je denkt dat je het niet meer aankan en kennis, informatie en tips geven waar nodig. Ik help je om alle informatie te krijgen die je nodig hebt om zelf een beslissing te maken die bij je past. 

 

Jouw geboortewensen zal ik ook uitdragen naar de andere betrokken zorgverleners en zal hiermee ruimte creëren voor vertrouwen. Ik neem hierbij zo veel mogelijk zorg voor jullie uit handen, waardoor je met rust en ontspanning je aandacht bij het geboorteproces kunt houden. Doordat ik je inmiddels goed heb leren kennen en continu aanwezig blijf, weet ik precies hoe de bevalling tot dan toe is verlopen en hoe het met je gaat. 

Persoonlijke aandacht

Het geboorte-begeleiding traject wordt vormgegeven door verschillende afspraken voorafgaand aan de bevalling en de volledige begeleiding tijdens de bevalling. De afspraken vinden in principe bij jou thuis plaats, in je eigen vertrouwde omgeving. Tijdens deze afspraken leren wij elkaar zo goed mogelijk kennen. Stap voor stap krijgen jouw persoonlijke geboortewensen vorm en kan ik inspelen op wat voor jou/jullie van belang is. Ik zal waardevolle informatie inbrengen en je aan het denken zetten over mogelijkheden binnen verschillende aspecten van de geboorte, waardoor je bewuste keuzes kunt maken en gesterkt met steeds meer vertrouwen naar de bevalling toe kunt leven. 

In dit voortraject komen ook de verschillende mogelijkheden voor fysieke ondersteuning aan bod, denk aan: massage, tegendruk geven, Rebozo-technieken en verschillende bevalhoudingen.

Zodra de geboorte van jouw baby zich aandient, zijn we zo vertrouwd met elkaar dat ik mijn ondersteuning kan afstemmen op waar jij je prettig bij voelt. Ik heb ruime ervaring met geboortes thuis, in het geboortehuis en in het ziekenhuis. Zowel 'hands off' geboortes als bevallingen met medische begeleiding en keizersnede. Vrouwen mét of zonder partner.  

Ik kom naar je toe op het moment dat jij dat jij dat wil. Dat kan al bij de eerste wee zijn of op een later moment tijdens de ontsluitingsfase wanneer je behoefte hebt aan extra ondersteuning. 

Wil je weten of ik de Doula ben die bij jou past?

Neem dan via email contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

PetitChouchouLR-22.jpg
DSCF2777.jpg
bottom of page