Welke draagzak zal ik kopen?
Ik krijg heel vaak de vraag welke draagzak (ik zeg liever: ergonomische (baby-/peuter-) drager) ik zou aanraden.
Helaas is dat een vraag waar niet een hapklaar antwoord op te geven is! Het vinden van de juiste drager begint met een aantal basis-elementen, maar vervolgens een heel persoonlijke keuze. Ik help je graag op weg!
Bij het aanschaffen van een draagzak is het belangrijk om te kijken naar een drager die de natuurlijke lichaamshouding van je kindje ondersteunt. Misschien ben je de term ‘ergonomisch dragen’ wel eens tegen gekomen. Een goede drager is ergonomisch verantwoord voor je kindje en verdeelt het gewicht op een comfortabele manier over jouw bovenlichaam.
De juiste houding
Je baby zit in de juiste houding wanneer het een mooi bol gebogen ruggetje heeft en daarbij de knietjes opgetrokken heeft richting jouw lichaam. Dit noem je een gespreide hurkzithouding, kikkerhouding of M-houding. De knietjes zitten hoger dan de billen, waarmee het onderlichaam in de vorm van een M zit (dit kan bij buikdragen én rugdragen).
Goede ergonomische dragers hebben een stof die mooi om de rug vormt (net als een draagdoek, niet een hard rugpand dus) en ondersteunt van knieholte tot knieholte. Het heupgewricht van je baby bestaat nog grotendeels uit kraakbeen en voor de ontwikkeling hiervan wil je niet dat daar te veel druk op ontstaat door beentjes die omlaag ‘hangen’.
Deze houding kun je eigenlijk alleen goed teweegbrengen door je kindje met zijn/haar gezicht naar jou toe te dragen (wanneer je baby van je af gedraaid zit, kan de rug niet mooi bollen, de knietjes niet ver genoeg ondersteund omhoog, kun jij de signalen van je kindje niet ontvangen én je baby kan zichzelf niet afschermen voor prikkels van buitenaf).
Let er ook altijd op dat je de drager hoog genoeg draagt. Dat wil zeggen: draag je kindje zo hoog, dat je een kusje op het hoofdje kunt geven. Op die manier is het gewicht voor jezelf zo min mogelijk belastend, kun je de signalen van je baby goed oppikken én kan je baby het rustgevende geluid van jouw hartslag goed horen.
Wat is voor jou belangrijk?
Er zijn dragers met kliksysteem (buckle), met een kliksysteem én een deel dat je knoopt (half-buckle) en dragers met klittenband-bevestiging. Hierbij is geen goed of fout, kijk naar waar jouw voorkeur ligt. Verschillen:
- Klik-systeem
Voordeel: Snel te bevestigen, vaak makkelijk te verstellen
Nadeel: grote harde delen bij de sluiting
- Half- kliksysteem
Voordeel: Heupband snel bevestigd, bovendeel goed aan te spannen over het lichaam van je kindje door om te knopen (dit zit tussen een drager en draagdoek in zou je kunnen zeggen)
Nadeel: kan iets meer tijd kosten
- Klittenband drager
Voordeel: Snel te bevestigen, geen harde delen bij de sluiting
Nadeel: Minder makkelijk bij verschillende confectiematen te gebruiken, maakt meer geluid bij losmaken (baby wakker?)
Materiaal
Dragers kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Hierbij kun je nadenken over het seizoen, of je het zelf heel snel warm hebt en hoeveel geld je uit wil geven aan de drager.
Er zijn bijvoorbeeld speciale draagzakken voor in de zomer met een rugpand van mesh (luchtdoorlatend) en er zijn draagzakken van prachtige geweven draagdoekstof die lang mee gaan en prijziger zijn.
De heupband (die overigens meestal om je middel moet zitten voor de juiste hoogte) en de schouderbanden kunnen van dunne stof zijn (luchtig en niet zo massief) of dik gevoerd (comfortabel zacht).
Je keuze maken
Wanneer je gaat rondkijken naar verschillende dragers, zal je al gauw zien dat er een groot aanbod is. Het fijnst is als je verschillende dragers kunt proberen (in een winkel of bij een draagconsulent bijvoorbeeld), zodat je kunt ervaren wat de verschillen zijn en kunt voelen wat voor jou en je baby het prettigst zit. Dat is echt voor iedereen anders!
Als je de bovenstaande richtlijnen voor een ergonomische houding meeneemt in je zoektocht, zit je vrijwel altijd goed. Zorg ervoor dat je eerst kijkt naar de houding van je kindje, daarna wat voor jezelf het prettigst zit en dan pas naar wat je mooi vindt J. Dit klinkt misschien makkelijker dan het is! Heel veel plezier met het dragen van je kindje!
Staat het antwoord op je vraag hier nog niet beschreven? Neem gerust contact met mij op via maddy@sisugeboortepraktijk.nlen ik help je graag verder!
留言